Maarit Aalto

 

Tässä juttusarjassa tunnetut ja vähän tuntemattomammat yhdistyksen jäsenet esittäytyvät. Juttusarjan aloittaa vuonna 2018 yrittäjä, yhdistysaktiivi Maarit Aalto:

 

”Liityin Porin Seudun Ekonomeihin vuonna 1985, kun muutimme Poriin Tampereelta, jossa olin opiskellut. Pääaineeni oli markkinointi, talous ja hallinto olivat vahvoja sivuaineita. Olin luullut, että Porista on vaikea saada töitä, mutta yllätyksekseni töitä olikin tosi hyvin tarjolla. Pääsin ensin Porin kauppaoppilaitokseen opettamaan taloushallintoa iltaisin, ja hetken kuluttua olin yhtä aikaa kolmessa paikassa opettajana, kun sain tunteja myös hotelli- ja ravintolakoulusta ja aikuiskoulutuskeskuksesta. Samalla kuitenkin hain aina virkoja, kun niitä tuli auki. Ensimmäinen virkani oli kuluttajaneuvojana, ja sen jälkeen olin Porin kaupungin reviisorina. Virkatyön ohella jatkoin opetustyötä iltaisin.

 

Päivätyöhön kauppaoppilaitokseen siirryin, kun minut valittiin aikuiskoulutusosaston johtajaksi. Suunnittelimme ja myimme täydennyskoulutusta yrityksille. Koulumaailman muutosten jälkeen perustettiin Satakunnan ammattikorkeakoulu, johon siirryin lehtoriksi ja olin siellä eläkeikään saakka. Opetin yritystoimintaa, liiketoimintasuunnitelman laatimista ja viime vuodet pääasiassa arvopaperisijoittamista ja riskienhallintaa.

 

Opetukseen tuli yrittäjäkokemus mukaan, kun perustimme mieheni Karin kanssa loma-asuntojen ja asunto-osakkeiden vuokrausta varten Loma-Aallot Oy:n vuonna 1991. Ensimmäinen vuokrauskokemus oli tapahtunut kuusi vuotta aiemmin, kun Tampereelta Poriin muutettuamme jätimme rivitaloasuntomme vuokralle. Se oli periaatteessa myös ensimmäinen markkinointitutkimus asuntovuokrauksesta. Kysyntä oli valtavaa ja saimme varmaan sata soittoa. Kun sitten muutimme Porista lapsuudenkotiini Kairilaan, jätimme taas omakotitalomme vuokralle. Vuokra-asuntoja olemme hankkineet lisää Tampereelta eri kaupunginosista. Meillä on sekä vanhoja että uusia asuntoja, joita vuokraamme kalustettuna ja kalustamattomana. Porissa meillä on muutama vuokra-asunto, mutta luotamme Tampereen markkinoihin enemmän.

 

Loma-Aallot Oy on perheyritys ja vuokraustoiminnan oheen on perustettu muitakin yrityksiä. Jatkumo yritystoimintaan on jo luotu tyttären ja vävyn kautta, ja tyttärentytär opiskelee tuotantotaloutta yritystoimintaa silmällä pitäen. Nykyisellä tontillamme on myös kolme lomamökkiä ja savusauna, joihin idea syntyi siitä, kun vanhempieni tilalla sekä metsää että rantaa ja mieheni Kari taas on innokas vapaa-ajan rakentaja. Jännä juttu, että viime kesänäkin mökkien kysyntä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna. Olisiko niin, että terrorismi ja maailman tilanteet vaikuttavat siihen, että ihmiset kaipaavat rauhaa. Tarvetta olisi jo lisämökeille, mutta tällä hetkellä emme ole harkinneet lisäinvestointeja.

 

Ammatti-identiteeteistä yrittäjyys kumpuaa vahvana jo lapsuudesta, ja maatalon tyttärenä totuin yrittäjyyteen. En ole oikein koskaan mieltänyt itseäni kaupunkilaiseksi, vaikka olen asunut pitkään Tampereella ja Porissa. Nytkin me olemme kaupunkilaisia, porilaisia täällä maaseudun rauhassa ”puutarhakaupunginosassa”. Työurani on ollut monipuolinen, enkä voisi kuvitella tekeväni muuta. Yrittäjänä olen käytännössä joutunut pitämään itseni ajan tasalla, mistä taas on ollut hyötyä opetustyössä, olen opettanut niin kuin olen elänyt. Pääainettani markkinointia hyödynnän joka päivä. Asuntovuokrauksemme on persoonallista palvelua. Hoidan aina ensikontaktit puhelimitse ja tapaamme henkilökohtaisesti uudet vuokralaiset.

 

Millaisena näen ekonomikoulutuksen tulevaisuuden ja mitä uramahdollisuuksia se antaa?

Ajattelen tätä tyttäreni Maarian kautta, joka on Pirkanmaan Ekonomien jäsen. Ekonomeilla on hyvät ja monipuoliset uramahdollisuudet ja käytännössä voi suuntautua mihin vain haluaa. Ennen oli tarkemmat rajat, mitä teki ammatikseen ja mitä vapaa-aikana. Toisaalta nykyään työ ei ole enää sidottu paikkaan ja etätyö antaa mahdollisuuden tehdä töitä joustavasti myös maaseudulta käsin. Itse tunnen olevani jonkin sortin sekatyöläinen, vaikka pääasiassa olenkin erikoistunut yritystalouteen. Olen aina ollut ja olen edelleenkin todella innostunut arvopaperisijoittamisesta. Joka päivä katsomme mieheni kanssa arvopaperikurssit kahvia juodessa, se on yhteinen hupi meillä. Ekonomiyhdistyksen lisäksi olemme mukana Suomen Vuokranantajissa, Satakunnan Yrittäjissä ja Porin Osakesäästäjissä.

 

Olen ollut aktiivinen osallistuja ekonomeissa, mutta luottamustehtäviin ei ole ollut aikaa. Yhdistyksen toiminta on monipuolista, ja Ekonomijazzeille olemme osallistuneet aina. Alkuvuosina osallistuimme enemmän, tuttujakin on paljon niiltä ajoilta. Vaikka nyt henkilöt ovat vaihtuneet, tunnen kuitenkin kuuluvani erinomaiseen ekonomiyhteisöön.”

 

 

 

Rikastekstieditori, editor1Editorin työkalupalkitTyökalut Lihavoitu Kursivoitu Lisää linkki/muokkaa linkkiäMuotoiluMuotoiluPaina ALT 0 nähdäksesi ohjeen

 

 

 

 

 

 

Kuva: Maarit Aalto