Opintomenestysstipendiaatit 2022
9.4.2022
Porin Seudun Ekonomit ry jakaa vuosittain kaksi opintomenestysstipendiä. Vuoden 2022 stipendin saajiksi valittiin Eero Mäkipää ja Elmo Sevón . Onnittelut valinnasta! Alta voit lukea heidän tervehdyksensä Porin Seudun Ekonomeille.
Olen Eero Mäkipää, 32-vuotias loimaalainen maa-ja metsätieteiden maisteri. Vuonna 2020 pääsin opiskelemaan Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikköön asiantuntijaorganisaatioiden liiketoimintaosaamisen maisteriohjelmaan markkinointia. Edellinen tutkintoni oli Helsingin yliopistosta, maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta. Olen tehnyt ikääni nähden melko pitkän uran ohjelmistoyrityksessä, jonne päädyin jo aikaisempien opintojeni aikana. Lisäksi pyöritän omaa kasvinviljelytilaa Loimaalla, jossa asun. Opinnot Porin yksikössä mahdollisti opintovapaa palkkatöistä.
Koronan myötä lähes kaikki opiskelu on tapahtunut etänä: tämä on tuonut eräänlaista helpotusta arkiseen aherrukseen, vaikka puurtaminen on toisinaan ollut yksinäistä ja verkostoituminen on jäänyt todella laihaksi. Tästä huolimatta olin motivoituneella mielellä liikkeellä ja opinnot sujuivat suhteellisen hyvin. Siitä käy kiittäminen kurssien asiantuntevia ja etäopetukseen sopeutuneita opettajia kuin myös kursseilla etänä istuvia mukavia opiskelijakollegoita. Erityisesti ryhmätöissä, joita oli runsaasti, pääsi hieman tutustumaan etänä uusiin ihmisiin. Kaiken kaikkiaan tämä on ollut mukava kokemus, jonka perusteella voin suositella kaikille opiskelua harkitseville Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikköä. Haluan toivottaa kaikille tutuksi tulleille ja tuntemattomillekin motivoitunutta mieltä opintoihin missä vaiheessa niitä olettekin. Kiitokset myös Porin Seudun Ekonomeille kannustavasta stipendistä!
Aurinkoista kevättä toivottaen
Eero Mäkipää
Tervehdys arvoisat Porin Seudun Ekonomien jäsenet!
Olen Elmo Sevón ja opiskelen Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä tämän esittelytekstin kirjoitushetkellä neljättä vuotta. Vielä on siis hieman matkaa edessäni kohti kauppatieteiden maisterin tutkintoa, mutta suunta on oikea!
Oma porilaisuuteni alkoi muutaman mutkan kautta. Olen alun perin kotoisin pienestä kylästä, Jokioisten kunnasta, joka on noin kahden tunnin ajomatkan päässä Porista kohti pääkaupunkia. Ennen Karhukaupunkiin muuttamista vietin useamman vuoden Turussa, missä myös opiskelin kolme vuotta saksan kieltä. Minusta piti tulla kieltenopettaja, mutta hyvin pian opintojen alettua tajusin olevani väärässä paikassa – täten aloin pohtia uudelleen kauppakorkeakouluun hakemista, mikä oli mielessäni jo lukiovuosinani. Tästä huolimatta halusin suorittaa ensimmäisen tutkintoni kandidaatintutkielman valmiiksi, joten pääsykoekevääni 2018 oli vähintäänkin haastava raapustellessani samanaikaisesti kandia saksaksi ja valmistautuessani pääsykokeeseen.
Pääsykoelukeminen osoittautui kuitenkin onnekseni kaiken sen vaivan arvoiseksi. Mutta vaikka sainkin paikan kovasti haluamaltani alalta, olin samalla myös hieman pettynyt siitä, etteivät ovet auenneetkaan ensisijaisesti hakemastani kaupungista. Enhän ollut koskaan edes käynyt Porissa, eivätkä muiden paikkakuntalaisten puheet tuosta länsirannikon helmestä aina olleet kovin imartelevia. Tästä syystä en ottanut paikkaa vastaan samana päivänä, kun siitä kuulin, vaikka hölmöltä se kuulostaakin. Nyt, noin neljä vuotta myöhemmin, on todella helppo katsoa taaksepäin ja todeta, ettei tätä päätöstä ole tarvinnut katua hetkeäkään – Pori on antanut minulle paljon enemmän kuin osasin edes odottaa.
Kun aloitin kauppatieteen opintoni, olin melko varma valitsevani pääaineekseni johtamisen ja organisoinnin, sillä olin aiemman tutkintoni sivuaineessa saanut pintaraapaisun eri johtamisteorioihin, jotka herättivät silloin mielenkiintoni. Vastaavasti olin ajatellut, etten valitse ainakaan laskentatoimea ja rahoitusta, sillä lukiossa en varsinaisesti ollut mikään numeronikkari. Pupuvuonna opin kuitenkin tykästymään laskentatoimeen ja rahoitukseen, jonka myös ihmetyksekseni lopulta valitsin pääaineekseni. Olenkin ollut valintaani varsin tyytyväinen, sillä etenkin maisterivaiheen mielenkiintoiset kurssit ovat syventäneet tätä kiinnostustani entisestään ja koen totisesti olevani oikealla alalla.
Myös työelämä on vahvistanut käsitystäni tästä. Ensimmäisen oman alan työpaikan sain tilintarkastuksen parista talvella 2020, kun aloitin traineen tehtävät keltaisessa talossa EY:llä, missä toimin lopulta seitsemän kuukauden ajan. Työskentelen edelleen tilintarkastuksen parissa, mutta tällä hetkellä kuitenkin sinisessä talossa KPMG:llä. Tilintarkastajan kevätkausi on tunnetusti kiireistä aikaa, mutta työ opintojen ohella on antanut itselleni myös hyvin vankan pohjan omalle työuralleni. Samalla työelämä on myös tukenut opintojani, sillä erilaiset haastavat työtehtävät ovat auttaneet minua ymmärtämään paremmin kursseilla käsiteltyjä asioita.
Olen opiskelun ohessa päässyt olemaan monessa mukana. Ensin toimin Porin ylioppilasyhdistys Pointerin yrityssuhdevastaavana ja samanaikaisesti Porin Kyltereiden tutorina. Minut nimitettiin myös häirintäyhdyshenkilöksi, ja viimeisimpänä osallisuutenani olin mukana perustamassa Porin Akateeminen Tasting Seura ry:tä, tai tuttavallisemmin Tasting Kerhoa. Kerhon toimintaan osallistuminen omalta kohdaltani jäi valitettavasti kuitenkin varsin vähäiseksi, sillä samanaikaisesti eteeni tuli muutto takaisin vanhaan kotikaupunkiini Turkuun uusien työtehtävien vuoksi. Muuttoani vauhditti kuitenkin lisäksi myös tällöin vuonna 2020 alkanut koronapandemia, jonka vuoksi jouduin lomautetuksi monen muun ohella silloisessa työpaikassani urheiluvälineliike XXL:ssä.
Aktiivisen toimijuuden myötä myös osa Porin Seudun Ekonomeista on tullut tutuksi. On hyvin ainutlaatuista, että PorSE on niin aktiivinen meidän opiskelijoiden suuntaan ja vahvasti läsnä opiskelijoiden arjessa. Tämä näkyy esimerkiksi rennoissa kahvihetkissä kampuksellamme sekä kutsuina erilaisiin juhlatilaisuuksiin tai vaikkapa middlework-lounaille. Tällainen läheinen yhteistyö mahdollistaa opiskelijoiden nähdä mitä ekonomin elämä on valmistumisen jälkeen ja sparrailla erilaisten ajatusten tai uratoiveiden parissa kokeneempien kanssa. Samalla myös ekonomit pääsevät tutustumaan tulevaisuuden tekijöihin ja heidän näkemyksiinsä siitä, mitä kylterit toivovat työltään ja työnantajiltaan valmistuttuaan ja työelämään siirtyessään.
Loppuun haluan kiittää Porin Seudun Ekonomeja heidän myöntämästään opintomenestysstipendistä. Toivottavasti tavataan tulevaisuudessa, työn tai rennompien tilaisuuksien merkeissä – esimerkiksi Ekonomijazzeilla tai maineikkaissa rapujuhlissa!