안녕하세요 "Anyohaseyo"! Terveiset 7000 kilometrin päästä Soulista!

13.1.2022

Lähdin elokuussa maisterivaihtoon Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin ja takana on nyt reilu neljä kuukautta Koreassa ihmettelyä, opiskelua ja matkustelua. Opiskelen Chung-Ang yliopistossa johtamista Global MBA-ohjelmassa. Vallitsevan tilanteen takia opinnot ovat pääosin etänä, mikä on kuitenkin tuonut vapauksiaopiskeluarkeen. Koreassa on valtavasti nähtävää ja yllätyksenä onkin tullut Korean monipuolisuus. Olemme päässeet vaeltamaan tulivuorelle, nauttimaan suurkaupungin vilinästä, rauhoittumaan temppeleihin ja jopa kokeilemaan surffausta. Koronan takia matkustaminen naapurimaihin on ollut pakollisen karanteenin takia vaikeaa, mutta tämä on mahdollistanut tutustumisen Korean niemimaahan perinpohjaisesti tietenkin Pohjois-Koreaa lukuun ottamatta. Koreoiden väliseltä rajalta, demilitarisoidulta alueelta, pääsi kuitenkin näkemään Pohjois-Korean puolelle paikalliseen propagandakylään.

Koreasta kaikki tietävät PSY:n hittibiisin Gangnam Stylen, mutta moni ei tiedä kappaleen viittaavan Soulin rikkaimman alueen Gangnamin elämäntyyliin. Gangnamissa tiivistyy hyvin Korean perinteikkyyden sekä teknologian ja moderniuden yhdistyminen. Kaupunkikuvassa näkyy vierekkäin jättimäisiä mainosnäyttöjä, pilvenpiirtäjiä sekä temppeleitä 1400-luvulta. Paikallinen teknologia jättää välillä sanattomaksi ja Souliin on mahdotonta kyllästyä. Kesä ja lämpimät ilmat jatkuivat ihanasti pitkälle syksyyn, mutta erityisen upeaa on ollut nähdä Korea syysväreissä. Koreassa on upeat neljävuoden aikaa, kuitenkin vasta joulukuussa on tarvinnut kaivaa lämpimämpää takkia kaapeista. Korealaiset rakastavat kaikkea söpöä ja makeaa. Soul on myös rakkauden ja pariskuntien kaupunki, ja normaalia on, että vastaan tulee pariskunta pukeutuneena samoihin vaatteisiin. Yleisesti korealaiset ovat olleet todella mukavia ja haluavat aina auttaa, mutta välillä ulkomaalaisena joutuu kylmän kohtelun kohteeksi, kun taksi ei halua ottaa kyytiin tai ravintola kieltäytyy ottamasta ulkomaalaisia asiakkaita. Ruokakulttuuri Koreassa on monipuolinen ja omaan makuun hieman liian mausteinen. Ruoan yhteydessä nautitaan usein paikallisten suosimaa alkoholijuomaa sojua ja aterian kyljessä tarjotaan aina kimchiä eli hapatettua kaalia. Korealainen "work hard play hard" mentaliteetti on tullut myös tutuksi.

Paikallinen koulutusjärjestelmä perustuu äärimmäiseen kilpailuun. Kilpailu parhaista yliopistopaikoista on kovaa ja valmistautuminen aloitetaan jo hyvin nuorella iällä tähdäten uraan Korean monialayrityksissä kuten Samsung ja LG. Työmäärät ovat suuria ja etenkin koeviikoilla on normaalia nähdä opiskelijoita nukahtaneena kirjastoon tai opiskelukahvilaan. Kurssit ovat kuitenkin olleet mielenkiintoisia ja tuntuneet odotettua helpommilta. Yliopistokulttuuri on hyvin erilainen ja saa arvostamaan Suomen opetustyyliä ja oppimisympäristöä. Koreassa englantia puhutaan huonosti, mutta käsimerkeillä ja korean alkeilla pärjää pitkälle. Parasta Koreassa on maan innovatiivisuus, turvallisuus ja upeat maisemat, korealaista kosmetiikkaa unohtamatta. Vaihdosta jää käteen ihanat muistot ja kokemukset uusien ystävien kanssa, ja suosittelenkin kaikille opiskelijavaihtoa lähempänä tai kauempana kotoa. Jos ikinä avautuu mahdollisuus lähteä Etelä-Koreaan, kannattaa siihen ehdottomasti tarttua!

"Without adventure there can be no growth"

Vaihtoterkuin
Olivia Lehtonen